Seconds or Half-Seconds on P/I?

Please keep posts on this forum to topics about the programmable preinfusion option for the VII
Locked
yottabit

Seconds or Half-Seconds on P/I?

Post by yottabit » Wed Nov 26, 2008 12:00 pm

So I just installed my new S1 V2 yesterday, and Day 1 experience was spectacular (after going through 3 carbide drill bits to get the hole in my granite counter-top for the water line! ;) ).

Today I decided to try P/I. I followed the instructions in the downloadable PDF manual from CC, and set the P/I time for 3 seconds (3 lights). However, it seems it isn't anywhere near 3 seconds. It seems perhaps it's only 1.5 seconds? I saw some talk somewhere about perhaps changing the P/I times to 1/2 second increments so does anyone know if this has been done? Should I be on 6 lights for 3 seconds? Or is my internal clock just running that slow?

Of course I could try setting to 6 lights and see what happens... ;)

User avatar
Niko
Caffeinus Reappearus
Posts: 435
Joined: Thu Jun 05, 2008 3:30 am
Location: Sacramento, CA
Contact:

Re: Seconds or Half-Seconds on P/I?

Post by Niko » Wed Nov 26, 2008 2:17 pm

I believe its one second for each LED lit.
Not sure if 1/2" is possible :scratch:
My favorite setting is 6" @ 30 psi right now with the coffees I'm currently using.
La Spaz VII (with timer) S5 Steam Arm & Passive Pre-Infusion, Mazzer Mini E Type B, MACAP MC4 Doserless,
MACAP Autotamper, 3 Thor tampers, Espro convex & CoffeeLabs tamper.
Scace Device, Alessi steam pitchers, Motta Steam pitcher, etc..

La Spaz S1 S5 Steam Arm w/ progressive preinfusion, Compak K3 Touch Doserless, Espro flat tamp
Hottop P, Behmor, iRoast2 and Gene Cafe

yottabit

Re: Seconds or Half-Seconds on P/I?

Post by yottabit » Wed Nov 26, 2008 5:42 pm

Yup, I was wrong. At 6 lights it was indeed 6". But the 3" setting still seems quite short! I will keep experimenting. :)

User avatar
Niko
Caffeinus Reappearus
Posts: 435
Joined: Thu Jun 05, 2008 3:30 am
Location: Sacramento, CA
Contact:

Re: Seconds or Half-Seconds on P/I?

Post by Niko » Wed Nov 26, 2008 6:19 pm

Yup, it depends on your water pressure - it can seem too short or too long but it depends on where you have that set.
La Spaz VII (with timer) S5 Steam Arm & Passive Pre-Infusion, Mazzer Mini E Type B, MACAP MC4 Doserless,
MACAP Autotamper, 3 Thor tampers, Espro convex & CoffeeLabs tamper.
Scace Device, Alessi steam pitchers, Motta Steam pitcher, etc..

La Spaz S1 S5 Steam Arm w/ progressive preinfusion, Compak K3 Touch Doserless, Espro flat tamp
Hottop P, Behmor, iRoast2 and Gene Cafe

User avatar
JohnB
Vivaldi Dreamer
Posts: 2249
Joined: Sat Dec 29, 2007 12:01 pm
Location: Northeastern Ct.

Re: Seconds or Half-Seconds on P/I?

Post by JohnB » Wed Nov 26, 2008 7:06 pm

It also depends on whether or not you have done a flush which will prime the system for the p/i. If the machine has been idle for awhile there will be no water in the supply line when you hit the button. It will take several seconds for water to reach the grouphead as the pump isn't running, only line pressure. Once primed you should see water immediately after pushing the button. What is your line pressure at the machine?
Speedster/Bosco Sorrento/ K10WBC/K30/Bunnzilla
KvdW/Pullman/RB Tampers
Hario NCA 3 & 5s/Wooden Neck Dripper/Buono
Zassenhaus Knee Mill
Modded Hottop B

Locked

Return to “Post Installation Discussion on Programmable Preinfusion”